Home Νέα Έφεσος Η καταγωγή μας Αναμνήσεις Σχολεία Σύλλογοι εκκλησίες
Share via e-mail
Share on Google Bookmarks
Χρήσιμα

Δημοτικές Ενότητες Οικισμοί Αξιοθέατα Όλυμπος Κατερίνη Πιερία
Γυμνάσιο κονταριώτισσας .gr

Νέος Παντελεήμονας

Θέση-Γενικά στοιχεία

Διοίκηση

Ονομασία

Ιστορία

Θρησκεία

Παιδεία

Πολιτιστικά

Αθλητισμός

Ήθη-΄Εθιμα

Οικισμοί

Αξιοθέατα

Πηγές

Θέση-Γενικά στοιχεία

   Ο Νέος Παντελεήμων είναι οικισμός που διοικητικά ανήκει στον δήμο Δίου - Ολύμπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 861 κατοίκων (απογραφή 2001). Συνορεύει βόρεια με την Σκοτίνα και νότια με τον Πλαταμώνα, ενώ απέχει 36 km από την Κατερίνη και 56 km από την Λάρισα. Υπάρχουν τρεις οικισμοί: ο Παλαιός Παντελεήμονας,  ο Νέος Παντελεήμονας, ο οποίος αποτελεί και τον επίσημο οικισμό· και η Παραλία Παντελεήμονα.  Η τελευταία αποτελεί ξεχωριστό οικισμό σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση.Διοίκηση

Ονομασία

   Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με την παράδοση, μια εικόνα που υπήρχε στην εκκλησία του οικισμού του Παλαιού Παντελεήμονα προστάτευσε τους κατοίκους του από έναν λοιμό ο οποίος αποδεκάτισε την γύρω περιοχή, επειδή είχαν προσευχηθεί στον άγιο.

Ιστορία

   Οι κάτοικοι κατάγονται από τον Παλαιό Παντελεήμονα, ο οποίος βρίσκεται 3 km βόρεια. Αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην σημερινή τοποθεσία την περίοδο 1967 - 1973, λόγω των πολλών κατολισθήσεων . Η περιοχή γύρω από τον οικισμό αποτελεί στρατηγική θέση για αυτό τον λόγο υπήρξε πολλές φορές πεδίο αντιπαράθεσης σε περιόδους πολέμου, όπως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στον τελευταίο ειδικά, κάτοικοι του τότε χωριού πολέμησαν σθεναρά κατά των Γερμανών κατακτητών, συγκροτώντας σώμα ανταρτών με επιχειρησιακή βάση τα γύρω

ΘρησκείαΟ κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ελευθέριο.

Παιδεία-υγεία

   Στον οικισμό υπάρχει ένα τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο νηπιαγωγείο αγροτικό ιατρείοΠολιτιστικά

   Υπάρχει  πολιτιστικός σύλλογος. Ο οποίος διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων όλο το έτος. Οι εκδηλώσεις γίνονται κυρίως τις γιορτές και ειδικά την Αποκριά, όπου αναβιώνουν πολλά τοπικά έθιμα. Την περίοδο εκείνη διεξάγεται επίσης εθελοντική αιμοδοσία.

Αθλητισμός

Υπάρχει επίσης η Αθλητική Ένωση Πλαταμώνα- Πόρων- Παντελεήμονα, με την επωνυμία "Ποσειδών" και η Αθλητική Ένωση "Κάστρο Νέου Παντελεήμονα".

Ήθη-΄Εθιμα

Οικισμοί

Ο Παλαιός Παντελεήμων είναι ένας γραφικός οικισμός στο νομό Πιερίας, οποίος προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλωμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα  και 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη Έχει εύκολη πρόσβαση μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (κόμβος Νέου Παντελεήμονα και Πλαταμώνα) και του Σιδηρόδρομου (Σταθμός Πλαταμώνα). Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, όπου η παράδοση συναντά το σεβασμό στο περιβάλλον.

   Ο οικισμός υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 14ο περίπου αιώνα ενώ την δεκαετία του 1970 αναπαλαιώθηκε και αναγεννήθηκε. Χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, που σύμφωνα με την παράδοση εργάστηκαν στη συνέχεια και σε πολλά χωριά του Πηλίου. Γι' αυτό και στην αποκαλούμενη "αετοφωλιά του Ολύμπου" η μακεδονική αρχιτεκτονική συναντάται με στοιχεία της ηπειρώτικης παράδοσης. Η νεότερη ιστορία, ωστόσο, του οικισμού είναι που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο οικισμός σταδιακά εγκαταλείφθηκε μετά τον πόλεμο και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν κυρίως στον γειτονικό Πλαταμώνα και στον Νέο Παντελεήμονα, επί της εθνικής οδού απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα.

   Στα μέσα της δεκαετίας του '70 πολλά από τα παλαιά σπίτια άλλαξαν ιδιοκτήτες και αναπαλαιώθηκαν. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος, ενώ τα περισσότερα από τα παλαιά σπίτια έχουν ανακαινιστεί, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.

    Διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του, γεγονός που γίνεται αντιληπτό με τη πρώτη ματιά και τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς.Τα όμορφα δρομάκια του, τα αναστηλωμένα πέτρινα αρχοντικά του αλλά και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες. Λίγο πιο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. . Στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του μπορείτε να θαυμάσετε αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

   Η διαδρομή προς τον οικισμό και στη γύρω περιοχή σας καλεί να χαρείτε από κοντά το πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Ιδανική περιοχή που προσφέρεται για πεζοπορίες στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμό, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4. Στους θερινούς μήνες αξίζει να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Πρόσφατα στον παλαιό οικισμό ξεκίνησε τη λειτουργία του[5] και το Κέντρο Περιβαλλοντικής ΕκπαίδευσηςΑξιοθέατα

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Μαλλιάρης- Παιδεία,

Γιάννης Καζταρίδης, Κατερίνη- Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη,

Βικιπαίδεια, η την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

http://www.pieria-tourism.gr

http://www.bynature.gr

www.ert.gr/menoumellada