Home Νέα Έφεσος Η καταγωγή μας Αναμνήσεις Σχολεία Σύλλογοι εκκλησίες
Share via e-mail
Share on Google Bookmarks
Χρήσιμα

Δημοτικές Ενότητες Οικισμοί Αξιοθέατα Όλυμπος Κατερίνη Πιερία
Γυμνάσιο κονταριώτισσας .gr

Μικρασιάτικες Συνταγές


Aτζέμ πιλάφι με αρνί

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Αρνί πλάτη γεμιστή

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Γεμιστό αρνί στο φούρνο

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Γιουβαρλάκια με σάλτσα

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Γκουλάκια

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ελιές πράσινες ή τσακιστές σε πήλινο

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ζερντές

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ιμάμ μπαϊλντί

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Κεφτέδες

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Κεφτεδάκια

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Κοτόπουλο γεμιστό

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Μοσχάρι με δαμάσκηνα

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Μοσχάρι με κυδώνια

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Μπακλαβάς (για ένα ταψί)

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ντολμάδες γιαλαντζί 2

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ντολμαδάκια γιαλαντζί

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Πίτα στο τηγάνι με κολοκύθι

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Πιλάφι τηγανιού

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ρεβίθια με πλιγούρι

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Ρεβυθοκεφτέδες

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Τας-κεμπαπ

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Χαλβάς νεσιστέ στο τηγάνι

΄Εφεσος-Μικρά Ασία ( Σύλλογος Ηράκλειτος)


Μπακλαματσι

Νεοχώρι Χηλής -Μικρά Ασία














Ελιές πράσινες ή τσακιστές σε πήλινο


   Διαλέγουμε τις πιο μεγάλες. Τις τσακίζουμε πάνω στο τσουράκι (μάρμαρο της κουζίνας ή τις χαράζουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε πήλινο και το γεμίζουμε με νερό όσο να τις σκεπάζει. Από πάνω βάζουμε ένα πιατάκι ή ένα βαρύ αντικείμενο για να κρατά τις ελιές μέσα στο νερό.Επί 10 μέρες καθημερινά αλλάζεις το νερό. Μετά σε μια κατσαρόλα κάνεις την άρμη (αλάτι, 1 κιλό νερό) και βάζεις τις ελιές πάλι στο πήλινο, τις σκεπάζεις με φέτες λεμονιού και λίγο μάραθο. Πάλι βάζεις ένα πιατάκι να τις κρατά μέσα στην άρμη.Τις αφήνουμε περίπου ένα μήνα στην άρμη. Σ' όλη τη διάρκεια δοκιμάζουμε την άρμη και αν δούμε ότι χάνει την αρμύρα της προσθέτουμε και άλλο αλάτι.Οι τσακιστές ελιές γίνονται πιο γρήγορα. Μετά από 10 αλλαγές κάνεις την άρμη και σε 4-5 μέρες είναι έτοιμες.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ιμάμ μπαϊλντί


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό μελιτζάνες

1 κιλό κρεμμύδια, 6-7 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό ντομάτες ώριμες

λάδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε σταυρό. Τις τηγανίζουμε λίγο, τόσο όσο να μαραθούνε. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε ροδέλες, καθαρίζουμε και τα σκόρδα και τα κόβουμε κι αυτά σε φετάκια. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει καλά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο. Αφού σοταριστούν ρίχνουμε τη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και ανακατεύουμε για να ενωθούν όλα μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν, να γίνουν μια σάλτσα χωρίς πολλά υγρά. Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις κρυώσει γεμίζουμε μια-μια τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε μέσα σε ένα ταψί. Αφού τις γεμίσουμε όλες, τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε για 30΄.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Γιουβαρλάκια με σάλτσα


Y Λ Ι Κ Α :

½ κιλό κιμά

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

½ μάτσο μαϊντανό

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 αυγό - λίγο δυόσμο

Αλάτι πιπέρι, μπαχάρι, λίγο λάδι

Σάλτσα, φρέσκες ντομάτες

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Πλάθουμε τη ζύμη και κάνουμε μπαλάκια. Βράζουμε τη σάλτσα με λίγη ζάχαρη ή αλάτι. Προσθέτουμε λίγο νερό ή λάδι και ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Κεφτέδες


Παλιά ο κιμάς κοβόταν με τα χέρια. Έπαιρναν δυο μαχαίρια, τα διασταύρωναν και έκοβαν το κρέας μέχρι το σημείο που θα γίνει κιμάς.

Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό κιμά, ψωμί βρεγμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι

λίγο ρίγανη, αρκετό δυόσμο, αλάτι, πιπέρι

1 αυγό, λίγο ούζο

λάδι, λίγο νερό για να γίνει η ζύμη αφράτη.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε, αφού πρώτα χωρίσουμετον κιμά σε μικρά μπαλάκια. Πολλές φορές το αλεύρι που έμεινε με λίγο νερό το έκαναν κουρκούτι, έριχναν κομμάτια τυριού (φέτας) κι έφτιαχναν τηγανίτες, στο λάδι που τηγάνιζαν τους κεφτέδες.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Πιλάφι τηγανιού


Υ Λ Ι Κ Α :

Δύο κρεμμύδια μεγάλα (ξερά)

Δύο μελιτζάνες

Μαϊντανός, δυόσμος

Δύο ώριμες τομάτες μέτριες

500 γραμμάρια πλιγούρι

Λάδι αρκετό

Αλάτι, πιπέρι (μαύρο)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

  Παίρνουμε τα δυο κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε μέσα στο τηγάνι αφού έχουμε βάλει αρκετό λάδι.Κατόπιν κόβουμε σε κύβους τις δύο μελιτζάνες και τα σοτάρουμε μαζί έως ότου να μαραθούν. Ρίχνουμε το δυόσμο, τον μαϊντανό και τις ώριμες τομάτες, όλα ψιλοκομμένα μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Αφού σοταρίσουν όλα αυτά, ρίχνουμε το πλιγούρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά .Αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου το πλιγούρι τραβήξει όλα τα υγρά. Το σερβίρουμε πάντα ζεστό σκέτο ή με ένα κομμάτι κοκκινιστό κρέας το οποίο θα έχουμε ετοιμάσει.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Κοτόπουλο γεμιστό


Υ Λ Ι Κ Α :

Ένα κοτόπουλο περίπου 1, ½ κιλό

75 γραμμάρια ρύζι

Ένα κρεμμύδι

30 γραμμάρια κουκουνάρια

40 γραμμάρια βούτυρο

100 γραμμάρια συκώτι κοτόπουλου

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Μία πρέζα κόκκινο πιπέρι

Ένα ματσάκι μαϊντανό και άνηθο

Αλάτι, πιπέρι

Λαδόκολλα για το περιτύλιγμα και λάδι για άλειμμα.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

   Καθαρίζουμε και αδειάζουμε το κοτόπουλο από τα εντόσθια. Ρίχνουμε αλατοπίπερο μέσα και έξω. Αφήνουμε το ρύζι να μαλακώσει σε αρκετό νερό για ½ ώρα. Το ίδιο και τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τα κουκουνάρια σε λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το συκώτι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Βγάζουμε το ρύζι από το νερό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε για λίγο και ρίχνουμε 9-10 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτουμεαλατοπίπερο, κανέλα, κόκκινο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά σκεπασμένα. Γεμίζουμε το κοτόπουλο, το τυλίγουμε με το λαδόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Aτζέμ πιλάφι με αρνί


Υ Λ Ι Κ Α :  (για 6-8 άτομα)

1 κιλό κρέας αρνιού

5-6 κουταλιές βούτυρο

4 φλιτζάνια ρύζι-ανάλογο νερό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λίγη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Ψιλοκόβουμε το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι που τα τσιγαρίζουμε στο βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν .Αφού μισοβράσει το κρέας, περνάμε όλο το ζωμό από το σουρωτήρι(για να μην έχει κοκαλάκια) και το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ρύζι κι όταν βράσει είναι έτοιμο.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Αρνί πλάτη γεμιστή


Υ Λ Ι Κ Α :

3 κιλά πλάτη αρνιού (χωρίς πέτσα)

συκωταριά αρνιού ,κρεμμύδι ξερό

αλάτι, πιπέρι, άνηθο, κουκουνάρια

1 ποτήρι ρύζι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

   Σοτάρουμε με κρεμμύδι ψιλοκομμένη συκωταριά, ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι, άνηθο και κουκουνάρια. Ρίχνουμε το ρύζι στη γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη και τη ράβουμε. Το βάζουμε στο φούρνο με πατάτες. Το κάνουμε συνήθως το Πάσχα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Μοσχάρι με δαμάσκηνα


Υ Λ Ι Κ Α :

700-800 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας

40 γραμμάρια βούτυρο

4 κρεμμύδια- 15 σκελίδες σκόρδο

4 ντομάτες-15 δαμάσκηνα

2 κουταλιές της σούπας ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

αλάτι, πιπέρι, λίγο κανέλα

λίγο κόκκινο ή άσπρο κρασί

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Κόβουμε το κρέας σε κύβους και το σοτάρουμε στο βούτυρο προσθέτοντας τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, τις ντομάτες σε κύβους και τα αφήνουμε να ψηθούν στην κατσαρόλα για πέντε λεπτά. Βάζουμε το ξίδι, το κρασί, τα δαμάσκηνα ,αλάτι, πιπέρι, κανέλα και πάπρικα. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα για 1, ½ ώρα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Κεφτεδάκια


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιμά μοσχαρίσιο

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

μισό κιλό ψωμί

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

      Αφού αφαιρέσουμε την κόρα μουλιάζουμε το ψωμί μέσα σε νερό. Στραγγίζουμε την ψίχα και τη βάζουμε σ' ένα μπωλ και τη ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε κεφτεδάκια και αφού τα αλευρώνουμε, τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Μοσχάρι με κυδώνια


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό μοσχάρι

1 κιλό κυδώνια

βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

1 ποτήρι ζάχαρη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

    Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και το καβουρντίζουμε με βούτυρο. Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα όσο να σκεπάσει το κρέας, το αφήνουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε τα κυδώνια κομμένα σε φέτες (χωρίς πέτσα και κουκούτσια). Προσθέτουμε νερό για να καλυφθούν κι αυτά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ντολμαδάκια γιαλαντζί 1


Υ Λ Ι Κ Α :

Ό του κιλού αμπελόφυλλα

½ κιλό ρύζι γλασέ

δυόσμο, άνηθο, μάραθο, αλάτι, πιπέρι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 λεμόνια στυμμένα

2 ποτήρια λάδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

      Αφήνουμε τα φύλλα σε νερό για 15 λεπτά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ρύζι, όλα τα υλικά, το λάδι και το ένα λεμόνι. Σε κάθε φύλλο βάζουμε το μείγμα και το τυλίγουμε. Στρώνουμε την κατσαρόλα με αμπελόφυλλα ( για να μην κολλήσει) και τοποθετούμε στη σειρά τα γεμισμένα αμπελόφυλλα Στύβουμε τ' άλλα δυο λεμόνια και μαζί με τέσσερα ποτήρια νερό τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Σερβίρονται κρύα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Γεμιστό αρνί στο φούρνο


Υ Λ Ι Κ Α :

μισό αρνί, ψιλοκομμένα συκωτάκια

3 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη

μαϊντανός, πιπέρι, αλάτι, κύμινο,

10 κομμάτια μοσχοπίπερο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

   Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, στη συνέχεια τα συκωτάκια και ρίχνουμε τα άλλα υλικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά 3-4 ποτήρια νερό για να βράσουν λίγο. Στο εσωτερικό του αρνιού ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε όρθιο για να φύγουν τα νερά. Αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν και γεμίζουμε τον κορμό του αρνιού. Ράβουμε και το αλείφουμε με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τρυπάμε τις ωμοπλάτες του αρνιού και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί σε 180-200 βαθμούς και στη συνέχειά όταν αρχίζει να κοκκινίζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. Όταν αρχίσει να σκίζει το κρέας, είναι έτοιμο.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ντολμάδες γιαλαντζί 2


Υ Λ Ι Κ Α :

½ κιλό κληματόφυλλα

Ύ του κιλού ρύζι

2 ξερά κρεμμύδια

κρεμμυδάκι φρέσκο

δυόσμος, άνηθος, αλάτι, πιπέρι

2 λεμόνια

1 ποτήρι λάδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

   Ζεματάμε λίγο τα φρέσκε κληματόφυλλα. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκάνη και αρχίζουμε το γέμισμα. Στρώνουμε στην κατσαρόλα μας λίγα κληματόφυλλα (για να μην κολλήσει) κι έπειτα στρώνουμε τα γεμισμένα. Όταν τελειώσουμε το στρώσιμο, βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες για να μην ξετυλιχθούν.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ρεβυθοκεφτέδες


Υ Λ Ι Κ Α :

½ κιλό ρεβίθια

αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, λάδι

2 κρεμμύδια, μαϊντανό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

     Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια. Ξανθαίνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι. Κοπανάμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια στο γουδί και μετά τα ανακατεύουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Φτιάχνουμε κουρκούτι (όπως στις τηγανίτες)και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μείγμα και το αδειάζουμε στο τηγάνι. Όταν κοκκινίσουν τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ρεβίθια με πλιγούρι


Υ Λ Ι Κ Α :

½ κιλό ρεβίθια

Ό του κιλού πλιγούρι

αλάτι, πιπέρι, σόδα

1 φλιτζάνι λάδι

1 κρεμμύδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

      Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε στο τρυπητό και ρίχνουμε λίγη σόδα( ένα κουταλάκι του γλυκού), τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Τα ξεπλένουμε για να φύγει η σόδα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε σε φωτιά. Τα ξαφρίζουμε και ρίχνουμε ένα κρεμμύδι ( κομμένο στα τέσσερα) και μετά προσθέτουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν βράσουν ρίχνουμε το πλιγούρι κι αφού βράσει κι αυτό, βγάζουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Τας-κεμπαπ


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό χοιρινό

1 κιλό κρεμμύδια

μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

λάδι, λίγο κρασί, μπαχάρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

       Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και το κρέας σε κομματάκια. Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και μετά ρίχνουμε το κρέας και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις το κρέας αλλάξει χρώμα, το σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν εξατμιστεί το νερό κι έχει βράσει καλά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά (χωρίς ζουμί).

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Πίτα στο τηγάνι με κολοκύθι


Υ Λ Ι Κ Α :

Κολοκύθι, αλάτι, νερό, αλεύρι, λάδι,3 αυγά.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

     Βράζουμε το κολοκύθι, το ρίχνουμε στο τρυπητό και αφού στραγγίσει καλά το ρίχνουμε σε πιατέλα και 3 αυγά. Ανακατεύουμε το μείγμα με το κουτάλι. Ζυμώνουμε το αλεύρι καλά ώσπου να κάνει φούσκες. Ανοίγουμε πολύ ψιλό φύλλο από ζυμάρι σε σχήμα μανιταριού (το ανοίγουμε με νεσιστέ). Διπλώνουμε το φύλλο, όπως όταν θέλουμε να κάνουμε φάκελο. Στις δυο πρώτες δίπλες βάζουμε στη μέση τη γέμιση και κλείνουμε το φάκελο. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν κοκκινίσει από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε από την άλλη. Αυτή η πίτα μπορεί να γίνει γλυκιά με ρυζόγαλο.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Ζερντές


Υ Λ Ι Κ Α  (για ένα μεγάλο πιάτο αρραβώνα):

1 ποτήρι ρύζι

3 ποτήρια νερό

2-3 ποτήρια ζάχαρη

1 μικρό κουταλάκι κανέλα

4-5 φύλλα σμύρνα (Γκουλνταμναμού)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

     Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Ένα μπρίκι δίπλα με ζεστό νερό στο οποίο ρίχνουμε τη σμύρνα και την κανέλα (κι αυτό είναι στη φωτιά). Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το ρύζι αφού το πλύνουμε. Όταν αρχίσει να βράζει το ρύζι ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό από το μπρίκι περνώντας το από ψιλό στραγγιστήρι Παίρνει χρώμα από την κανέλα και μυρωδιά από τη σμύρνα. Όταν δούμε ότι το ρύζι ψήθηκε, ρίχνουμε τη ζάχαρη ώσπου να γλυκάνει καλά. Το ρίχνουμε στην πιατέλα και το κεντάμε με κανέλα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Χαλβάς νεσιστέ στο τηγάνι


Υ Λ Ι Κ Α :

2 ποτήρια ντεσιστέ

2, ½ ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1/4 του ποτηριού λάδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

       Βάζουμε σ' ένα μπωλ νερό -  ζάχαρη - ντεσιστέ και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και όταν καεί καλά, ρίχνουμε λίγο - λίγο το μείγμα και στη συνέχεια ανακατεύουμε ώσπου να πάρει λίγο χρώμα. Παίρνουμε κουταλιές από το τηγάνι και τις βάζουμε στα πιάτα. Βάζουμε και λίγη κανέλα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Γκουλάκια


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό αλεύρι

Νερό, αλάτι, λάδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

       Ζυμώνουμε το αλεύρι με νερό και ρίχνουμε λίγο αλάτι.. Ζυμώνουμε πάρα πολύ, ώσπου να αρχίσει να κάνει φούσκες. Το αφήνουμε για 1 -2 ώρες και στη συνέχεια ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με νεσιστέ για να μην κολλάει. Τυλίγουμε το φύλλο σε ψιλό ξυλάκι(βέργα-τσιλγιντίρι) και μόλις τυλιχθεί βάζουμε νερό στην άκρη με τα δάχτυλά για να κολλήσει η ζύμη, ώστε να σχηματιστεί ένας σωλήνας ή αυλός. Στη συνέχεια τραβάμε τη βέργα και κόβουμε το σωλήνα σχηματίζοντας με το μαχαίρι μικρό γράμμα «ν».Κάθε κομμάτι το πιάνουμε από τη μέση, το χτυπάμε στην παλάμη μας και οι άκρες σχηματίζουν το σχήμα του αυτιού. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι κι όταν ζεσταθεί πολύ ρίχνουμε ένα-ένα τα γκουλάκια. Όταν αρχίζουν να κοκκινίζουν, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στο σκεύος με το σιρόπι και στη συνέχεια τα τακτοποιούμε στην πιατέλα.Σιρόπι: 2 ποτήρια νερό-1 ποτήρι ζάχαρη ή μέλι, 4-5 φύλλα σμύρνα και λίγο γαρύφαλλο. Όταν αρχίζει να γίνεται το σιρόπι, βάζουμε λίγο «λεμόντουζου».

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Μπακλαβάς (για ένα ταψί)


Υ Λ Ι Κ Α :

1 κιλό αλεύρι, νερό, αλάτι

σουσάμι, καρύδια, κανέλα, τριαντάφυλλο

1 κιλό ζάχαρη, ½ κιλό μέλι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :

   Πλένουμε το σουσάμι, το στεγνώνουμε, το ψήνουμε και το κοπανίζουμε. Ψήνουμε τα καρύδια και τα κοπανίζουμε. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τα καρύδια και βάζουμε λίγη ζάχαρη και κανέλα. Κάνουμε τη ζύμη με αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι και την αφήνουμε 1-2 ώρες. Ανοίγουμε πολύ ψιλά φύλλα με νεσιστέ. Βάζουμε τρία φύλλα στο ταψί, αφού πρώτα το αλείψουμε με λίγο λάδι. Ρίχνουμε τη γέμιση και το ίδιο κάθε 1 ή 2 φύλλα. Στο τέλος τρία φύλλα είναι χωρίς γέμιση. Κόβουμε σε σχήματα μπακλαβά και βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στη μέση κάθε μπακλαβά .Μετά το κόψιμο ρίχνουμε αρκετό λάδι, περίπου Ό του κιλού στο ταψί, ½ στο σινί. Βάζουμε το ταψί σε σιγανή φωτιά και όταν κοκκινίσει το βγάζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι, το οποίο είχαμε παρασκευάσει, μέχρι να φτάσει στην επάνω μεριά του μπακλαβά, να μην κολυμπάει όμως.Σιρόπι: 2 ποτήρια νερό-1 ποτήρι ζάχαρη ή μέλι, 4-5 φύλλα σμύρνα.

Μικρασιάτικες συνταγές από γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ηράκλειτος Νέας Εφέσου Πιερίας


Μπακλαμάτσι


ΥΛΙΚΑ

Διάφορα χόρτα: λάπατα, παπαρούνες, μαρουλάκια, κρεμμυδάκια.

Καλαμποκάλευρο, νερό(δύο ποτήρια),αλάτι, πιπέρι(1/2 κιλό).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε χλιαρό νερό βάζουμε το καλαμποκάλευρο το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει δυο- τρεις ώρες, γίνεται σαν χυλός αραιός.

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε για πίτα. Τα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Εν συνεχεία ρίχνουμε το αυγό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε όλο το υλικό το απλώνουμε και ψήνουμε στους 180ο  για μία ώρα περίπου.

Μικρασιάτικες συνταγές από πρόσφυγες της Κονταριώτισσας Πιερίας