Home Νέα Έφεσος Η καταγωγή μας Αναμνήσεις Σχολεία Σύλλογοι εκκλησίες
Share via e-mail
Share on Google Bookmarks
Χρήσιμα

Δημοτικές Ενότητες Οικισμοί Αξιοθέατα Όλυμπος Κατερίνη Πιερία
Γυμνάσιο κονταριώτισσας .gr

Ξωκλήσια Δήμου Δίου-Ολύμπου

΄Αγιοι Ανάργυροι Νέων Πόρων΄Αγιοι Απόστολοι Βροντούς


΄Αγιοι Απόστολοι Λιτοχώρου

Ξωκλήσι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο,μέσα στο πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων.


΄Αγιοι Απόστολοι Νέων Πόρων΄Αγιοι Θεόδωροι Λιτοχώρου΄Αγιος Αθανάσιος Κονταριώτισσας΄Αγιος Αθανάσιος Λιτοχώρου


Κοιμητήριο  στους πρόποδες του Ολύμπου


΄Αγιος Αθανάσιος Νέας Εφέσου

Είναι ένα εξωκλήσι που βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Εφέσου. Στην ανατολική είσοδο του χωριού ( Είσοδος από εθνική οδό) λίγο πριν περάσουμε την περιφερειακή τάφρο ένας βατός δρόμος μας οδηγεί σε ένα σύδενδρο από καραγάτσια. Μέσα σ' αυτό το μαγευτικό τοπίο του κάμπου του χωριού είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.

Πότε ακριβώς χτίσθηκε είναι άγνωστο.

Σήμερα δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό γκρεμίσθηκε πάρα πολλά δένδρα κόπηκαν.  Στην θέση του χτίσθηκε ένα νέο εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου. Το σημερινό εκκλησάκι είναι χτισμένο στα ερείπια του παλιότερου ναού.                 

Από άποψης ρυθμού δεν παρουσιάζει κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μονόκλιτη  Βασιλική με δίκογχη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια.  

΄Αγιος Αθανάσιος Σκοτίνας


Ο ναός κτίσθηκε τον 17ο αιώνα και είναι πλουσιώτατος σε αγιογραφίες


΄Αγιος Βασίλειος Καρίτσας

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία δίπλα στο ρέμα του Ουρλιά βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου. Κτίστηκε το 1967 από κατοίκους της Καρίτσας.

΄Αγιος Γαβριήλ Ολύμπου


΄Αγιος Γεώργιος Αγίου Σπυρίδωνα΄Αγιος Γεώργιος Δίου


Βρίσκεται μέσα στον συνοικισμό των Σαρακατσαναίων. Ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει εκδηλώσεις και  παραδοσιακούς χορούς και αναβιώνουν τα ήθη και έθιμα του χωριού. Το ξωκλήσι είναι κτισμένο σε έκταση 10 στρεμμάτων. Κοντά στο ξωκλήσι υπάρχουν πολλές παραδοσιακές καλύβες φτιαγμένες από καλάμια.


΄Αγιος Γεώργιος Καρίτσας


Αριστερά στην είσοδο του χωριού υπάρχει ο ΄Αγιος Γεώργιος. Κτίστηκε το 1992 δίπλα στο νεκροταφείο του χωριού.


΄Αγιος Γεώργιος Λιτοχώρου΄Αγιος Γεώργιος Νέας Εφέσου

Είναι ένα εξωκλήσι που βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Εφέσου. Στην ανατολική είσοδο του χωριού ( Είσοδος από εθνική οδό) λίγο πριν περάσουμε την περιφερειακή τάφρο ένας δρόμος ασφαλτοστρωμένος μας οδηγεί σε ένα σύδενδρο από βελανιδιές. Μέσα σ’ αυτό το μαγευτικό τοπίο του κάμπου του χωριού είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Πότε ακριβώς χτίσθηκε είναι άγνωστο. Ο Παρθένιος Βαρδάκας στην Περιγραφή Επισκοπικής Περιφέρειας Κίτρους επί Τουρκοκρατίας (σελ. 113) αναφέρει ότι οι κάτοικοι του χωρίου Σπή ή Στουπί διατηρούν έναν ιερό ναό εντός του χωρίου και δύο εξωκλήσια του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου όπου και το νεκροταφείο του χωριού προς δυσμάς σε απόσταση δέκα λεπτών έξω από το χωριό κτισμένο επάνω σε λόφο και ένα εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου. Επομένως μπορούμε να υποθέσουμε ότι το εκκλησάκι υπήρχε και πριν από το 1900.

Σήμερα δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό γκρεμίσθηκε πάρα πολλά δένδρα κόπηκαν χωρίς ποτέ κανένας αρμόδιος να εξηγήσει τον λόγο. Στην θέση του χτίσθηκε ένα νέο εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου. Το σημερινό εκκλησάκι είναι χτισμένο στα ερείπια του παλιότερου ναού.                

Από άποψης ρυθμού δεν παρουσιάζει κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μονόκλιτη  Βασιλική με δίκογχη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια.  

Γύρω από το εξωκκλήσι βρίσκονται ερείπια ενός ναού Δωρικού ρυθμού [Clarke 1812]. Γύρω από τον Ναό υπήρχαν ένα μεγάλο τρίγλυφο, ένας κίονας και τα υπολείμματα των θεμελίων του Ναού. Μάσα στα ερείπια βρέθηκαν τρείς επιγραφές. Η μία ανήκε σε ένα μνημείο που έστησε μια γυναίκα για τον άνδρα της.

Η παλαιότερη εκκλησία  του Αγίου Γεωργίου αυτά του 19ου αιώνα η οποία κατεδαφίστηκε πρόσφατα είχε στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες, δύο μαρμάρινους κίονες, που συγκρατούσαν τον καβαλάρη της στέγης. Μετά την κατεδάφιση ο ένας από τους κίονες είχε μεταφερθεί – μαζί με ένα άγραφο επιτύμβιο βωμό-στην πλατεία του κάτω χωριού. Στην τοιχοποιϊα της καμένης εκκλησίας ανιχνεύθηκαν οικοδομικά λείψανα από το Μνημείο των Ασπίδων του Δίου. Τελευταία βρέθηκαν επιτύμβιοι βωμοί και Δόμοι. Η συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου όγκου υλικών γύρω από ένα ταπεινό εξωκκλήσι έκανε τον αρχαιολόγο Μ.Μπέσιο να υποπεύεται την ύπαρξη επιχωσμένης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο σημείο αυτό.

Κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, το συγκεκριμένο έθιμο που είναι αφιερωμένο στον έφιππο και τροπαιοφόρο Αγιο Γεώργιο αναβιώνει από τον σύλλογο «Το Στουπί». Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες οι καβαλάρηδες περνούν μπροστά από το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη και προσκυνούν την εικόνα του αγίου. Το έθιμο των ιπποδρομιών έχει γίνει θεσμός.

Στο προαύλιο βρέθηκαν κίονες και πλάκες με επιγραφές Ρωμαϊκής εποχής.

΄Αγιος Δημήτριος Νέων Πόρων΄Αγιος Δημήτριος Βροντούς


Βρίσκεται στη θέση Πλατύδρομος κοντά στο ρέμα Πόρου. Είναι μικρό λιθόκτιστο κατασκεύασμα πολύ μικρών διαστάσεων. Χρονολογείται από το 1700. Δίπλα στο παλιό εικονοστάσι, με προσφορά ενός ιδιώτη, του Αθανασίου Καρτσαμπά,  κτίστηκε έναμικρόεκκλησάκι.


΄Αγιος Δημήτριος Δίου

Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Αποτελούσε τον ενοριακό ναό των Βλάχων. Ο ΄Αγιος Δημήτριος είναι μονόχωρο κτίσμα του 15ου αιώνα μ.Χ. και στη δυτική του όψη σώζεται τοιχογραφία του 18ου αιώνα με παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας. Χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο.


΄Αγιος Διονύσιος Δίον -Πλατανάκια

"Μικρός ναός στη περιοχή των Πλατανακίων, σε ρυθμό Βασιλικής με τρούλο, άγιο βήμα, κυρίως ναό και νάρθηκα. Αντικατέστησε το 1964 κάποιο παλιό εικονοστάσι που είχαν κτίσει μοναχοί της Μόνης του Αγίου Διονυσίου για να ορίσουν το σύνορο της Μονής το οποίο έφτανε το 1967 μέχρι και Αγία Παρασκευή στο Δίον. Ο ναός είναι απλός και απέριττος χωρίς ψηφιδωτά και αγιογραφίες. Έχει ξύλινο τέμπλο και πολλές εικόνες αφιερώματα των πιστών. Έχουν γίνει δυο επεκτάσεις στο ναό για να μεγαλώσει και να χωράει περισσότερους πιστούς. Η πρώτη λειτουργία έγινε με τον πατέρα Κωνσταντίνο Κελεπούρη.                                                                  Λειτουργίες γίνονται όταν ζητήσουν οι πιστοί και κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου στις 23 Ιανουαρίου όπου σηκώνετε και το ύψωμα του Αγίου


΄Αγιος Ιωάννης Λιτοχώρου

  Λειτουργίες γίνονται όταν ζητήσουν οι πιστοί και κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου στις 23 Ιανουαρίου όπου σηκώνετε και το ύψωμα του Αγίου


΄Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος Σκοτίνας


 Ο ναός είναι απλός και απέριττος χωρίς ψηφιδωτά και αγιογραφίες. Έχει ξύλινο τέμπλο και πολλές εικόνες αφιερώματα των πιστών. Έχουν γίνει δυο επεκτάσεις στο ναό για να μεγαλώσει και να χωράει περισσότερους πιστούς. Η πρώτη λειτουργία έγινε με τον πατέρα Κωνσταντίνο Κελεπούρη.


΄Αγιος Μηνάς Καρίτσιας


Ανατολικά του χωριού μέσα στον κάμπο βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά.Το παλιό ξωκλήσι κτίστηκε το 1955. Για άγνωστο λόγο το ξωκλήσι γκρεμίστηκε και κόπηκαν όλα τα δέντρα από το  πανέμορφο αλσίλιο μέσα στο οποίο ήταν κτισμένη η εκκλησία.Σήμερα υπάρχει ένας ένας μικρός ναός ο οποίος από άποψης ρυθμού δεν παρουσιάζει κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μονόκλιτη  Βασιλική με δίκογχη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια.


΄Αγιος Νεκτάριος Λιτοχώρου΄Αγιος Νικόλαος   Σκοτίνας


Άγιος Νικόλαος Θαλαλαίος γνωστός στους ντόπιους κατοίκους της Σκοτίνας ως "Χαλάλιος"βρίσκεται προς τα βόρεια της Άνω Σκοτίνας ανάμεσα σε πεύκα και καστανιές.


΄Αγιος Νικόλαος  Βροντούς

Η πρώτη κατασκευή της εκκλησίας ήταν ξύλινη και έγινε το 1700. Μετατράπηκε σε πέτρινη κατασκευή τους μεταγενέστερους χρόνους. Ανακαινίσθηκε το 1879. Είναι τρίκλιτος ναός Βασιλικού ρυθμού, κεραμοσκέπαστος,  με δάπεδο από πλάκες. Η στέγη στηρίζεται σε οκτώ κολόνες που συνδέονται μεταξύτους και με εξωτερικούς τοίχους σταυροειδώς και  με χοντρούς ξύλινους δοκούς. Το καμπαναριό και το Άγιο Βήμα είναι κτισμένα από πωρόλιθο. Δυτικά και νότια περιβάλλεται από χαγιάτι στο οποίο υπάρχουν πέτρινα πεζούλια. Διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο, σκαλισμένο στοχέρι. Στο ναό υπάρχουν μία πέτρινη κολυμβήθρα και δύο κηροπήγια από πέτρα με τις ημέρες του μήνα  χαραγμένες πάνω τους ξεκινώντας  από 1760 και διακοσμείται  με το αστέρι της Βεργίνας και ένα ξυλόγλυπτο μανουάλι που στηρίζεται σε τρεις κεφαλές δράκου.

Οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από το 1931.  Οι παλαιότερες εικόνες των εκκλησιών του χωριού κατά τον Παρθένιο Βαρδάκα Χρονολογούνται από το 1761.  

Το Χωριό το 1907 το χωριό διατηρούσε  δύο ιερείς,  τον πατέρα Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου – Σπυρόπουλο και τον πατέρα Χρήστον  Θεοδώρου,  οι οποίοι κατάγονταν από την Βροντού.

(Παρθένιος Βαρδάκας επίσκοπος Κίτρους¨ Περιγραφή επισκοπικής περιφερείας Κίτρους επί Τουρκοκρατίας¨)


΄Αγιος Νικόλαος Νέων ΠόρωνΑγία Βαρβάρα ΚονταριώτισσαςΑγία Ειρήνη ΚονταριώτισσαςΑγία Κόρη Βροντούς

Η Αγία Κόρη ήταν νεομάρτυρας, που πέθανε κοντά στη Βροντού.  Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως Αγία από την επίσημη Εκκλησία, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη από το λαό, όχι μόνο στην Πιερία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το προσκύνημά της το επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και έχουν αναφερθεί πολλά θαύματα.Έζησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ελάχιστα είναι γνωστά για την καταγωγή της ή την προέλευσή της  και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Αγία Κόρη, που σημαίνει «Άγιο Κορίτσι».

Γεωγραφική θέση.

Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κετέφυγε εκεί,  για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το θαυματουργό αγίασμα

Εκδοχές για τη ζωή της Αγίας

Ήταν πολύ όμορφη και απέρριψε την πρόταση του Τούρκου Πασά να την πάρει στο χαρέμι του, επιλέγοντας να απαρνηθεί τα εγκόσμια και να ζήσει με εγκράτεια και αγνότητα. Κατέφυγε στον Όλυμπο, για να γλιτώσει την οργή του Πασά. Πέθανε εκεί από ασιτία και από τις κακουχίες, στον τόπο όπου σήμερα βρίσκεται το Προσκύνημά της (θέση Αγία Κόρη Ολύμπου) στην Παλαιά Βροντού.

Άλλη διήγηση για τη ζωή της φέρει την Αγία να κατάγεται από τα Ιωάννινα. Εκεί την ανακάλυψε ο Αλή πασάς, έπειτα από προδοσία, και θέλησε να την πάρει στο χαρέμι του. Κατάφερε να διαφύγει από το απόσπασμα, με τη βοήθεια κάποιου Έλληνα, ο οποίος φωτίστηκε από το Θεό και κατάλαβε ότι ήταν επονείδιστη η σχεδιαζόμενη πράξη του Αλή. Έχοντας το εικόνισμα της Παναγίας και του Χριστού έφυγε από την Ήπειρο και έφτασε στα βουνά του Ολύμπου. Εκεί πέθανε σε μια βαθιά χαράδρα, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Πώς έφτασε από τα Ιωάννινα στον΄Ολυμπο;  Την  εξήγηση  έδωσε το 1972 ο Νικόλαος  Παπαμάνος  ιεροψάλτης και αγιογράφος στη Βροντού . Πολλοί κάτοικοί  από τα  Ζαγόρια Ιωαννίνων και το Δίστρατο   ερχόντουσαν και  δούλευαν σαν υλοτόμοι . Έτσι  ήρθε και η Αγία  Κόρη

Το αγίασμα

Σύμφωνα με άλλη διήγηση, στον τόπο που ξεψύχησε η Αγία, στους πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό εκκλησάκι, ξεχείλισε μία πηγή με αγίασμα. Το αγίασμα αυτό έγινε  τότε πηγή θαυμάτων και όσοι άρρωστοι πλένονταν από εκεί θεραπεύονταν

Μια άλλη παράδοση κάνει λόγο για θάνατο της Αγίας από πτώση στη χαράδρα, ενώ την κατεδίωκε κάποιος Πασάς. Ο τελευταίος την είδε σαν οπτασία και κατάλαβε ότι ήταν Αγία. Φέρεται μάλιστα να έδωσε διαταγή να χτιστεί το εκκλησάκι της. Επίσης, άλλη μαρτυρία λέει ότι ο μπέης της Κονταριώτισσας,   όταν είχε τυφλωθεί, ζήτησε να μεταβεί στον τόπο όπου έγιναν τα θαύματα της Αγίας. Ο μπέης πίστεψε, πλύθηκε στο το αγίασμα και ως εκ θαύματος είδε το φως του. Με προσωπικά του έξοδα έγιναν τα πρώτα σκαλοπάτια και η ξύλινη γέφυρα στην περιοχή του προσκυνήματος.

Αντίθετη παράδοση είναι αυτή που λέει ότι,  ενώ οι Τούρκοι πλησίασαν την Αγία, από θαύμα άνοιξε ο βράχος στη χαράδρα, δημιουργήθηκε μια σπηλιά, κρύφτηκε εκεί η νεομάρτυρας και μετά ο βράχος έκλεισε.

Για τις συνθήκες θανάτου της, κάποια άλλη αφήγηση αναφέρει ότι είχε βρεθεί ο σκελετός της Αγίας σε ένα δέντρο από έναν υλοτόμο. Το δέντρο αυτό ανέβλυζε αγίασμα, το οποίο θεράπευε τους ασθενείς.

Ο τόπος όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι και το αγίασμα της Αγίας Κόρης  είναι ο τόπος όπου βρέθηκε το ιερό της λείψανο. Εκεί κοντά υπάρχει και η σπηλιά, στην οποία πιθανότατα κρυβόταν η Αγία.


Αγία Κυριακή Καρίτσιας


Στην είσοδο του χωριού κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Κτίστηκε το 1982.

Αγία Μαρίνα Λιτοχώρου


Εκκλησάκι που έχει χτιστεί κάτω από έναν θεόρατο πλάτανο προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος κήρυξε στη σκιά του δένδρου κατά την Τουρκοκρατία.

Αγία Παρασκευή Νέων ΠόρωνΑγία Παρασκευή Βροντούς

Κτίστηκε το 1870. Κάηκε όμως κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ξανακτίστηκε στη δεκαετία του '60Τοκαινούργιο εκκλησάκι είναι μονόκλιτο, κεραμοσκέπαστο.    


Αγία Παρασκευή Λιτοχώρου


Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο και στο υψηλότερο σημείο, επάνω από τα τελευταία σπίτια του Λιτόχωρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση


Αγία Παρασκευή Σκοτίνας


Εξωκκλήσι με ένα κλίτος. Βρίσκεται στα ΝΑ της Κάτω Σκοτίνας


Αγία Σολομωνή Λιτοχώρου


Είναι ένα μακρόστενο και ασβεστοχρισμένο εκκλησάκι που, εξωτερικά, ελάχιστα διαφέρει από σπίτι. Οι τοίχοι είναι σε μεγάλο βαθμό ασβεστωμένοι, διασώζονται ωστόσο μεγάλα τμήματα με παλιές και σημαντικές τοιχογραφίες. Κατάγραφοι είναι και οι τοίχοι του Ιερού Βήματος. Είναι βέβαιο, πως κάποιος έμπειρος συντηρητής θα αποκάλυπτε πολλές ακόμη τοιχογραφίες, που έχουν καλυφθεί από τον ασβέστη.


Αγία Τριάδα Βροντούς

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ,  κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά. Βρίσκεται στην έξοδο μιας μεγάλης ρεματιάς (ρέμα Παπά) του Ολύμπου. Από εδώ ξεκινούν δυο σημαντικά ορειβατικά μονοπάτια προς τον Όλυμπο. Η εκκλησία είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, ώστε να έχει ορατότητα προς την Παναγία της Κονταριώτισσας και αυτή με τη σειρά της με τη Μονή του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου και με την επισκοπή Πέτρας. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες υπήρχε ένα είδος επικοινωνίας με φωτιές,  για να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τις κινήσεις των Τούρκων.

Πρόκειται για κτίσμα Βυζαντινής εποχής του 14ου αιώνα. Διατηρούνται ακόμα στο εσωτερικό της δύο στρώματα από αγιογραφίες . Η πρώτη έγινε το 1350 και η δεύτερη το 1650. Κάηκε κατά λάθος στη δεκαετία του 60 από αναμμένα κεριά. Η εκκλησία παλιά ήταν μοναστήρι .Το πρώτο μέρος της εκκλησίας ήταν χωρισμένο σε δύο ορόφους . Μια σκάλα , η οποία κάηκε και δεν υπάρχει σήμερα, οδηγούσε στον πάνω όροφο όπου ήταν τα κελιά που έμεναν οι καλόγεροι.

Σήμερα είναι ένα γραφικό ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την εξαιρετική θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.


Αγία Τριάδα Νέων  ΠόρωνΑγία Τριάδα Σκοτίνας


Πρόκειται για κτίσμα Βυζαντινής εποχής του 14ου αιώνα. Διατηρούνται ακόμα στο εσωτερικό της δύο στρώματα από αγιογραφίες . Η πρώτη έγινε το 1350 και η δεύτερη το 1650. Κάηκε κατά λάθος στη δεκαετία του 60 από αναμμένα κεριά. Η εκκλησία παλιά ήταν μοναστήρι .Το πρώτο μέρος της εκκλησίας ήταν χωρισμένο σε δύο ορόφους . Μια σκάλα , η οποία κάηκε και δεν υπάρχει σήμερα, οδηγούσε στον πάνω όροφο όπου ήταν τα κελιά που έμεναν οι καλόγεροι.


Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δίου


Είναι ένα γραφικό ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την εξαιρετική θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.Από το Δίον μέσω δασικού χαλικοστρωμένου δρόμου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην τοποθεσία Βελή. Από εδώ ξεκινά ένα πανέμορφο ορειβατικό μονοπάτι δίπλα στο ρέμα του Ορλιά, με υπέροχους καταρράκτες και μικρές λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά

Ζωοδόχος Πηγή Νέων ΠόρωνΚοίμηση της Θεοτόκου Αγίου ΣπυρίδωναΚοιμηση της Θεοτόκου  Κονταριώτισσας

O Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο βυζαντινού ρυθμού που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα , αποτελεί αξιοθέατο και λειτουργεί την 15η Αυγούστου, ημέρα της  Παναγίας. Την ίδια ημερομηνία κορυφώνεται η εμποροπανήγυρη στο χωριό. Ο σπάνιος αρχιτεκτονικός του τύπος και η περιορισμένη του διακόσμηση τον χρονολογούν στις αρχές του 11ου αιώνα. Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο βυζαντινό μνημείο στην Πιερία. Είναι ναός μεταβατικού τύπου με τρούλο και περίστωο. Σώζεται ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με το Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο και την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο (15ος ή 16ος αι.). Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει θόλο και δύο παρεκκλήσια στη δυτική πτέρυγα. Ενδιαφέρον προκαλεί το οικοδομικό του υλικό που μεταφέρθηκε από το γειτονικό Δίον. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.


Κοίμηση της Θεοτόκου ΛιτοχώρουΚοίμηση της Θεοτόκου Σκοτίνας


Βρίσκεται στην μέση του παλαιού χωριού της Σκοτίνας (΄Ανω Σκοτίνα) και είναι έργο του Πατριάρχου Καλλινίκου.


Μεταμόρφωση του Σωτήρος Σκοτίνας


Είναι γνωστός στους ντόπιους κατοίκους ως Χριστός,  ξωκλήσι πλούσιο σε αγιογραφίες.


Παναγία Λιτοχώρου


Ξωκλήσι στο λόφο μπροστά στο φαράγγι του Ενιπέα,

Παναγία Σκοτίνας


Η Παναγιά,επί τουρκοκρατίας ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Κανάλων.Λαμπρή γιορτή γίνεται κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου(Ζωοδόχος Πηγή).


Προφήτης Ηλίας Λιτοχώρου

Ξωκλήσι στο λόφο μπροστά στο φαράγγι του Ενιπέα πάνω ακριβώς από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 440 μέτρων, με καταπληκτική θέα προς τις κορυφές και το Λιτόχωρο.


Προφήτης Ηλίας Ολύμπου

Το πιο ονομαστό ερημοκκλήσι του Ολύμπου είναι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε υψ. 2803 μ., πάνω στην ομώνυμη κορυφή και είναι ο πιο ψηλός λατρευτικός χώρος  της Ελλάδας. Το έκτισε ο Όσιος Διονύσιος κατά τα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ κάθε Ιούλιο ανήμερα της γιορτής του Προφήτη, μοναχοί της γειτονικής μονής ανεβαίνουν στην κορυφή και κάνουν λειτουργία. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι, με μέγιστο ύψος 1,60 μ. κατασκευασμένο από δολομιτικές πλάκες, από αυτές που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Αν και δεν βρέθηκαν αρχαιολογικά λείψανα, θεωρείται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό κορυφής, όπως υπήρχε στην απέναντι κορυφή του Αγίου Αντωνίου. Eκεί οι αρχαίοι κάτοικοι πρόσφεραν θυσίες δυο φορές το χρόνο.


Προφήτης Ηλίας Νέων ΠόρωνΠροφήτης Ηλίας Παλαιού Παντελεήμονα

Σε μικρή απόσταση από τον Παλαιό Παντελεήμονα, στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται επάνω από το παραδοσιακό χωριό βρίσκεται το Βυζαντινό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.


Προφήτης Ηλίας Σκοτίνας


Στην κορυφή ανάμεσα στην Κάτω και Άνω Σκοτίνα σώζεται το μικρό εκκλησάκι του Προφήτου Ηλία κτισμένο τέλη του 16ου αιώνα.


Πηγές: